Божоле Нуво прийшло!
Всі Новини та Івенти

Божоле Нуво прийшло!

З Новим роком! Ні, ми нічого не переплутали. Сьогодні, у третій четвер листопада, весь світ зустрічає винний Новий рік – свято Beaujolais nouveau.

Все відбувається за старими, добрими традиціями – опівночі відкривають перші пляшки цьогорічного молодого вина і насолоджуються кожним його ковтком. «Ритуалу» вже багато десятиріч, а він все активніше набирає обертів, привчаючи людей до культури споживання вина. Ми коротко, але продуктивно поговорили з нашим сомельє і дізналися причини всесвітньої любові до Beaujolais nouveau.

 - Звідки родом це молоде вино?

- Beaujolais народжене у південному регіоні, що славиться винами Chardonnay і Pinot Noir – Бургундія, а саме – у провінції Божоле, на честь якої і назване.

- Що такого особливого у Beaujolais, що для нього навіть створили свято?

-Його основа – сорт Гамме – дозріває швидше північного винограду, а тому дає можливість швидко його зібрати, ферментувати та всього через два-три тижні отримати молоде вино. Виноград не віджимають, а цільним поміщають у чан. Згодом на нижньому шарі лопаються ягоди, сік починає бродити, виробляючи алкоголь та вуглекислий газ. Останній створює ефект міні-шипучості – пощипування на язику й відчуття яскраво вираженого ягідного смаку. За це й люблять Beaujolais nouveau.

- Скільки пляшок можна випити?

- Ой… завдяки малій кількості танінів, його п’ють легко і багато. За міцністю вино не перевищує 12 обертів. Тому зазвичай на стіл компанії сміливо ставлять дванадцять пляшок і після їх спустошення сомельє приносить тринадцяту у подарунок.

- Чи можна визначити ідеальне поєднання «вино+страва»?

- Можна, і тут все просто. Beaujolais nouveau можна вважати універсальним напоєм. Адже у більшості випадків комбінування воно слухняно і з гідністю себе проявляє. Молоде вино можна поєднувати з холодними закусками чи м’ясними нарізками. Різноманітні овочі, приготовані на робаті-гриль, разом із Beaujolais також складуть гарну «гастрономічну пару», як і страви з морепродуктами: тунцем або лососем.

- А як щодо стейків?

- Цей союз буде недосконалим. Стейк – домінуюча страва, а «поведінка» молодого вина досить різка у відношенні до соковитого м’яса. Якщо апетит бажає подібних поєднань, то раджу обрати качку а-ля по-пекінськи з розділу «Страви з Качки» у нашому меню. Її гострота та його яскраво виражений характер доповнюватимуть одне одного. А журавлина, малина, полуниця, ожина – ягідні аромати, що переплелися у келиху, розкриють всі грані страви та самого вина.

 «Beaujolais nouveau est arrivé!» з французької означає «Beaujolais nouveau прийшло», а якщо прийшло, то хіба можна його не зустріти? #ІстинаВідСомельє вже відкрита, тому чекаємо вас у ці святково-винні дні у ф’южн-ресторані Split на кращу пляшечку молодого. 

Новини та Івенти
Залишайтесь в Курсі

Отримуйте повідомлення про останні новини та події в Split Club