Просто уявіть: ви стоїте на розі вулиць і бачите перед собою будівлю. Вона гарна, вишукана, визнана пам’ятка архітектури.
А тепер заплющте очі та відчуйте, як поряд стоять різні люди з різних часів, і всі ви дивитеся на цю будівлю, ніби зачаровані. Як переходите дорогу, все ще не відводячи погляду, підіймаєтеся сходами, торкаєтеся стін, а насправді — історії поколінь, тисяч прожитих життів і мільйонів сказаних слів, історії, що переплітає долі та стирає межі часів.
Тепер відкрийте очі — ви стоїте навпроти площі Міцкевича 6/7, теперішнього клубу Split, і перед вами місце, що трансформується із року в рік. Впродовж століть, починаючи з 1828 року. Розказати вам цю історію? Тільки знайте: після цього ви станете її частиною.
P.S. Автор рекомендує читати кожен розділ під певну композицію, щоб максимально поринути в написане — в справжнє.
ШВИДКОПЛИННЕ МИНУЛЕ
André Rieu - And The Waltz Goes On
20-ті роки, XIX століття, перетин тодішньої площі Мар’яцької (сучасної Міцкевича) і вулиці Широкої (сучасної Коперника), відкриття першої Ощадної каси (австрійської філії) і початок скупчення у місті фінансових та торговельних установ. Будинок визнали одним з найкращих у Львові, що додавало власнику — Самуелю Пентеру — ще більшої статусності. Проте визнання це тривало недовго, адже у 1906 році будинок знесли.
У той самий час за проєктом австрійця М.Майредера було збудовано новий прибутковий дім на замовлення Марії та Едварда Стройновських — нових власників. Він став одним з перших п’ятиповерхових будинків у Львові та найпривабливіших архітектурних будівель у місті загалом. І це відображалося не лише у захоплених поглядах на фасад, що поєднував у собі традиційні античні елементи як символ достатку, а й у кількості орендарів, які швидко заповнили приміщення.
Тут було солодко, завдяки цукерні та фабриці солодощів Чеслави Шайер. Гарно, завдяки фотосалону “Флора” спілки “Кінофот”. Смачно, бо на другому поверсі була ресторація “Авеню”, яка у 1919 році змінила власника і, відповідно, назву на “Kafe De La Paix”, що в перекладі з французької означало “Мир”.
Саме тоді, у ХХ сторіччі, вперше сталася зміна не тільки імені, а й формату закладу, і, як наслідок, його аудиторії. Раніше до “Авеню” ходили адвокати, купці, посередники. У “De La Paix” гостями стали представники інтелігенції: письменники, майстри пензля, поети, критики, видавці. Напередодні Другої Світової війни у залах збиралися на наради польські офіцери, а під час неї, коли назва змінилася на “Люкс”, підпільні зустрічі тут влаштовувала Армія Крайова. Проте існування цього імені було недовгим. У 1946 році заклад перейменували на “Москва”, а повернення до “Люкс” відбулося лише у 1993 році, коли Україна вже два роки була незалежною від тієї самої Москви. Під таким іменем ресторан працював до 2002, а потім історія перегортає свою сторінку і знайомить світ зі “Split”.
НЕЗАЛЕЖНА СУЧАСНІСТЬ
Mark Guiliana — Mischief
90-ті роки в Україні — це розквіт грального бізнесу, пік культури азарту. Тоді, у столиці, на Прорізній, 8, в 91-му році вперше прозвучала назва “Split” — виникла корпорація, яка згодом стала відомою і почала бути майже в кожному куточку країни: Київ, Харків, Полтава та інші 18 міст — всюди був філіал клубу і звучав лозунг “Перший серед рівних”, що підтверджувалося як рівнем гравців, так і якістю самої гри.
У Львові відкрилися одразу декілька закладів, але через певний час, у 2002 році, бізнес був готовий до своїх перших глобальних трансформацій, що розпочалися на площі Міцкевича 6/7 — колишньому ресторані “Люкс”, від якого на той момент залишилися лише стіни зі багаторічною історією і тінь часів Перебудови.
Першочергово заклад задумувався як казино в англійському стилі: вишуканий інтер’єр з дерев’яним оздобленням і зеленим кольором у головній ролі, м’яке сукно, по якому ковзали фішки та розліталися карти, бронзові світильники над столами для камерності, дим від сигарет і сигар, що ставав шлейфом кожного руху присутніх. Місця було багато, тож додатково було відкрито паб-ресторан, що за стилістикою відповідав загальній атмосфері казино, а за ідеєю — англійській культурі. В іншому приміщені створили шоу-бар — один з трьох, які тоді існували у місті, та лише один, який не уособлював вульгарність, а популяризував танець як мистецтво.
Тоді “Split” показав характер і прийняв виклик суспільства, залишивши стару назву і розпочавши руйнацію упереджень та стереотипів. Так почався довгий шлях змін.
Першим кроком став відомий всім ефект “сарафанного радіо”. У 2000-х роках у Львові існувала відома серед таксистів газета, де “Split” опублікував свою чесну й відверту історію, як відповідь всім, хто його не розумів: що це за корпорація, чому зараз заклад дійсно новий і що він може дати кожному гостю. Окрім того, клуб почав активно займатися благодійністю, допомагаючи організаціям, дитячим будинкам і просто окремим людям, які цього потребували тоді та зараз, бо це закладено у його філософію. Так бренд поступово почав будувати свою репутацію і доволі впевнено, адже на той період у нього майже не було конкуренції — настільки високий пропонувався рівень сервісу, якості та новизни. Наприклад, у 2005 році тут з’явилися, якщо коротко, перші у місті суші, а насправді — відкриття японської культури: в окремому приміщенні розмістили тепан, за яким готували, знайомили з історією Японії, кухнею східного народу та унікальною рецептурою страв. Напочатку місцевим жителям, особливо тим, які не виїжджали за кордон, було складно сприймати та приймати щось нове. Це зараз суші є чи не в кожному закладі, а тоді їсти сиру рибу вважалося чимось дивним, а отже, заперечувалася навіть спроба.
До 2009 року “Split” існував у форматі казино. Після закону про заборону грального бізнесу в приміщенні відкрили клуб спортивного покеру. Тут почали організовувати спочатку всеукраїнські турніри, а згодом вийшли на міжнародний рівень. Коли державна заборона торкнулася і покеру, з цим напрямком діяльності покінчили і почали глобальну реконструкцію приміщень для подальшої трансформації бренду на всіх рівнях: від внутрішньої до зовнішньої.
ВПЕВНЕНЕ ТЕПЕРІШНЄ
Dave Brubeck & Carmen McRae — Take five
За часів казино круп’є, які зазвичай приїжджали з інших міст, жили безпосередньо у закладі, в спеціально обладнаних для цього приміщеннях. Після змін ця територія стала шоу-баром, а колишній стрип-бар — улюбленим караоке, де сьогодні кожен може розкрити свій талант і віднайти його, якщо досі не помічав. Це все залишилося на першому поверсі, а другий (фактично третій у будівлі) був приватизований для подальших планів. А вони були масштабні: спочатку відкриття оновленого шоу-бару, потім — унікального караоке, а наостанок — ресторану, як раз на третьому поверсі закладу.
З останнім, до речі, було найскладніше. Адже у туристичному місті й без того було багато гастрономічних пропозицій, так ще й “Split” мав асоціацію з казино. Тоді знову довелося відстоювати себе і своє право на існування.
Попри довгі дискусії щодо зміни назви закладу, “Split” встояв і зберіг своє ім’я, але пройшов через ребрендинг — заклад змінив логотип, форму та її наповнення. Незмінним залишилася лише ідея — завжди підтримувати якість та інновації на найвищому рівні.
Відкриття ф’южн-ресторану з авторською кухнею шефа Романа Щурка відбулося водночас з ребрендингом, і тоді Львів дійсно звернув увагу на “Split”, адже був готовим. Позаду залишилися часи Перебудови, роки невизначеності та пошуку себе, розуміння хто є хто і хто взагалі українці. У 2017 році почала зароджуватися справжня відкритість світу і “Split” став саме тим місцем, який розкривав (і продовжує це робити) цей світ через смак. Недаремно у ресторану є частинка “ф’южн” — тут кожен знаходить щось нове для себе.
Завершальним етапом змін було приміщення колишнього покеру і пабу, а також бажання створити, так би мовити, “цикл відпочинку”, запропонувавши гостям всі можливі його варіації: ф’южн-ресторан, караоке, шоу-бар і… нічний клуб з акцентом на якості звуку та світла, атмосфери, де народжується музика і живе відчуття ритму.
На жаль, через пандемію та повномасштабне вторгнення нічний клуб повноцінно працював лише кілька місяців, однак керівництво закладу впевнене, що тут обов’язково будуть післяпереможні танці. Як тільки це станеться, “цикл відпочинку” почне діяти, а кількість визнання зростатиме. Впродовж багатьох років заклад володіє відзнакою “Європейська Якість”, а ресторан регулярно підтверджує свій преміальний рівень сертифікацією державного зразка класу “Люкс”.
ЗАХОПЛИВЕ МАЙБУТНЄ
Eric Clapton — Change The World
Після припинення існування грального бізнесу майже всі філіали корпорації закрилися так і не дочекавшись скасування закону про заборону. Зараз, через 14 років, коли цей закон нарешті ратифіковано, клуб “Split” не планує повернення до свого минулого, а з натхненням дивиться у майбутнє. Воно однозначно стане культовим, як і місце, де він знаходиться. І як показує час, ця історія триватиме довго, будуватиметься на постійних змінах, але в кожну з цих змін забиратиме з собою цінності, що передаватимуть з покоління в покоління персонал і гості.
Що це за цінності? Якість, щоб кожен отримував краще і постійно: звук у караоке, затишок за столиком, зручність диванів у шоу-барі, вишуканість подачі страв і коктейлів, а найголовніше — свої неповторні емоції, коли він тут. Смак, який має проявлятися у всьому і допомагати зрозуміти себе та пізнати власні вподобання. Інновації, тому що впроваджувати нове і розширювати межі сприйняття — це вже для “Split” корисна звичка. Благодійність, тому що допомагати іншим — це правильно, тому що інакше просто не можна, тому що всі бар’єри долаються, а стіни перестають бути зависокими, коли є підтримка.
Сьогодні “Split” святкує своє 21-річчя. За відчуттям він молодший, ніж був 10 років тому, але мудріший, ніж будь-коли, і як завжди радісно приймає всіх, кого сюди веде дорога: бармена, який шукає розвитку, гостя, що хоче зупинитися у моменті, будь-яку людину, яка відкрила ці двері, просто проходячи повз — кожному з них є що запропонувати та чим поділитися, і кожен з них запам’ятає “Split” не тільки як гарну будівлю у центрі Львова, а і як місце з історією, до якої він доторкнувся, і історію, частиною якої він став. Як ви, коли зараз її дочитали.
Отримуйте повідомлення про останні новини та події в Split Club